4. svibnja 2015.

Cirkusi i Zabavni parkovi

Poznati cirkus Zavatta gostovao je u Splitu 1912. i to na Rivi
Dolazak i smještaj cirkusa Zavatta na Rivi, tadašnje novine su napale općinu: "Split nije više selendra, nego grad od 20.000 stanovnika, pa je sramota da se na Rivi kao na ledini šatori udaraju"


Plakat cirkusa Zavatta
Cirkus Zavatta izgleda da je dosta dugo osta u sjećanju spli'ćani, jer ga 1929., odnosno 1935. spominje Novo Doba i Jadranski Dnevnik. Posebno spominju Tona Pašticu, koji je izgleda bi glavni zabavljač.

izvodi iz Jadranskog dnevnika 1935. i Novog doba 1929.

 Zabavni parkovi, ili Luna parkovi: ljuljalo se, vrtilo se, ...
... a mi smo zabavne parkove zvali "cirkus", a tu su bili: vrtuljci (ringišpili - baš i nismo zvali), streljane, zid i kugla smrti, pa mjerenje snage, kuće strave, iskrivljena zrcala i ostale gluparije za izvući koju šoldu. I sve to začinjeno glasnom glazbom i blještavim svitlima.

1934.
Vrtuljke su u početku, pa i gotovo do pred kraj pedesetih okretala dica i to za pet okretanja jedna vožnja besplatno.
1935. je i vrtuljak s konjićima
1961.
1962.
1963. -hoće li tko upast i more?
i to se par puta dogodilo.
a ovi je za malu dicu - 1962.
Kugla i zid smrti
Zid smrti


"cirkus" ili vrtuljak dolazio je i na Manušu kantun Držićeve i Kneza Višeslava - 1962

... pa i na livadi poviše škole Bačvice

onda ispred kina Split
Uglavnom za malu dicu zabavni park se postavlja na Prokurative
Ovo su već sedamdesete i neke nove zabave, na stolnim nogometom i flierima
Sedamdesetih i novi vrtuljci s letećim tanjurima i to na Zvončacu
ko ima jači udarac ?
isto tek šezdesetih "autići" ili "peglice" na struju
- koja je to bila senzacija, a tek red za vožnju
a sad kad ste pogledali slike, pročitajte i par riječi o ovoj temi od Adele Roudi:


..... Splitska Riva je bila kroz povijest jedno od dražih mjesta dočeka novih godina na otvorenom. Ipak, Splićani su mijenjali lokacije čekanja novih ljeta i slavilo se znatno drukčije nego danas.
   Javne proslave dočeka Nove godine u Splitu bilježe se još od konca 19. stoljeća u gradskom tisku. Vremenom, mijenjali su se sadržaji, ali i mjesta na kojima su zabavni sadržaji organizirani.
 Prije Prvoga svjetskog rata na Rivi kao novogodišnji zabavni sadržaj znali su svoje mjesto naći i cirkuski šatori koji bi bili postavljeni uz more u blizini crkve i samostana sv. Frane.
 Vrlo često je to izazvalo brojne prosvjede u splitskom tisku, tako da je 1912. godine ondašnji novinski kroničar žestoko napao općinsku upravu riječima 'Split nije više selendra, nego grad od 20 tisuća stanovnika, pa je sramota da se na Rivi kao na ledini šatori udaraju. I ne samo to, nego je na Rivi, kao na sajmištu postavljen i ringišpil  !
  Početkom 20. stoljeća čuveni talijanski cirkus 'Zavatta' bio je najčešći gost Splita.
  U tom cirkusu nastupao bi i stari klaun poznat pod imenom Ton i nekoliko konja izgladnjelih i izmorenih od dugog putovanja. Kako su brojne vježbačice i jahačice u cirkusu smatrane kćerima vlasnika Zavatte, Splićani su se s nevjericom pitali koliko je to ukupno kćeri imao stari Riccardo.
  Pošto su zabavni parkovi i cirkuski šatori postavljeni na Rivi izazivali prosvjede odraslih građana, da bi se 'sačuvala slikovitost Rive', ali i zaštitila trgovina pujiških jedrenjaka ukotvljenih uz Rivu, kako je i tisak pisao, više puta je zabavište selilo na Prokurative.
  Poslije Prvog svjetskog rata i livada na Manušu, na mjestu današnjeg nebodera 'kanarinca' na dnu današnje Višeslavove ulice i livada uz Realku bili su omiljeni prostori za postavljanje novogodišnjih vrtuljaka. Godine 1942. godine došao je tu dugački cirkuski konvoj s velikim vrtuljkom kojega je pokretao elektromotor , a ne 'ljudsko-konjska' snaga.
 U tom vremenu do Drugog svjetskog rata ti novogodišnji zabavni parkovi su uglavnom dolazili iz Kranjske, Koruške i Štajerske. Vrtuljak bi se postavljao negdje na Rivi ili na sjevernom dijelu Prokurativa, a okretali bi ga učenici Pučke škole koja se tada nalazila u jednom dijelu zgrade koja je sa sjeverne strane zatvarala Prokurative. Naravno, isplata bi bila novčana ili u protuvrijednosti jednog štapića čokolade. Ipak, mnogima bi najveća nagrada bila da im se dopusti da se istekom vremena usluga sami okreću i vrte nekoliko krugova.
Od pedesetih godina prošlog stoljeća Riva je ponovno postala mjesto okupljanja mladih koji bi tu slavili do kasnih jutarnjih sati. Posebno su bile vesele proslave na Rivi od 1960. do 1963. godine. Bogati sadržaji pružali su, ističe, radost brojnim Splićanima i gostima koji bi u grad doputovali za tu prigodu. Riva bi bila ispunjena montažnim kućicama streljana, gdje bi se preciznim pogotkom metkom zračne puške morao pogoditi dio makaruna u koji je bila učvršćena papirnata ruža.
- Brojna su se srca Splićanki tada lomila zbog ružom namirisanog raznobojnog krep' papira. Posebnu radost i smijeh izazivale bi 'Kuće smijeha' sa zrcalima koja su pružala iskrivljenu sliku onih koji bi se u njima gledali. Ponekad bi to onima koji su bili 'punijeg' izgleda izazivalo i zadovoljstvo gledajući se u dosta stanjenom i elegantnijem obliku. Suprotan osjećaj izazivale bi 'Kuće strave' odakle bi se vrlo često mogli čuti krikovi užasa i zapomaganja.
Bilo je tu vrtuljaka svake vrste, onih oslikanih za djecu, ali i onih velikih sa čvrstim lancima za hrabrije odrasle koji bi se držali zajedno i onda odbacivali da bi što više odletjeli u visine. Stalni gost bi bio i 'Zid smrti', i njegov konkurent, još strašnija 'Kugla smrti',
- Zid je imao oblik tubusa visokog šest metara uz čije bi zidove jurila dva motorkotača prkoseći sili teži, a užasnuti gledatelji su ih gledali sa galerije na vrhu zida. 'Kugla smrti' je pak bila načinjena od mreže čeličnih šina u čijoj bi unutrašnjosti bila također dva ili tri motorkotača, koja bi bjesomučno jurili lijevo, desno, gore i dolje ali u suprotnim pravcima jedan od drugoga, križajući svoje putove - dočarao je.
Još 1954. godine u Split je stiglo nekoliko 'putujućih kuća' koje su Splićani nazivali 'Zabavni park', bili su smješteni istočno i južno od Doma Brodogradilišta 'Split', na livadu istočno od buduće robne kuće 'Dalma'.
Slobodna zemljana površina uz današnje raskrižje ulica Slobode i Pojišanske, na prostoru današnje knjižnice 'Marka Marulića' bila je također početkom šezdesetih godina ispunjena zabavnim novogodišnjim sadržajem.
Osim uobičajenog sadržaja, posebna atrakcija za one mlađe bile su jedrilice koje bi se vrtjele oko središnjeg svjetionika ljuljajući se kao po valovima.
Novitet za Splićane bio je jukebox postavljen na samom početku parka. Za jednu kovanicu moglo se uživati u slušanju vokalno instrumentalnih sastava - VIS-ova: Beatles, Rolling Stones, The Shadows, Status Quo, Hollies, Los Bravos, i drugima. Samo oni koji su tada po prvi puta vidjeli toga 'glazbenog robota' koji ' rukom' uzima birane singlice i okretanjem ih polaže pod iglu, mogu shvatiti koji je to bio užitak.
Početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća i splitsko Narodno kazalište, Kazalište Titovi mornari i Kazalište lutaka uzeli su učešće pri javnim proslavama Nove godine u Splitu.
- Tako je tih godina za splitske mališane organizirano nekoliko predstava pod naslovom 'Veliki za male'. Najveći interes i radost mališana izazvala je predstava 'Robinson Crusoe' .
Na Prokurativama je tada bilo postavljeno 35 različitih objekata koji su pružali omiljene vrste zabava i mališanima, ali i odraslim Splićanima. Zabavi se svojim programom pridružila i limena glazba željezničarskog kulturno prosvjetnog društva 'Filip Dević'.
Koncem šezdesetih godina mjesto predviđeno za javne proslave Novogodišnjih sadržaja bila je livada na Lovretu, pred tadašnjim Domom Vicka Krstulovića - Kina Split, u blizini tek podignutog (1962. godine) Pomgradova nebodera. Najviše je korisnika bilo uz igrališta 'stolnog nogometa' gdje su odigravana i prava prvenstva, koja su imala i svoje zvijezde.
Generacije Splićana godinama su pohodile taj zabavni raj poznat i pod nazivom 'Texas'.


Pronašao:

Davor Pelaić, Miško Mile Dalbelo, Mladen Jelić i drugi

Nema komentara: