25. srpnja 2015.

Arheološki muzej 3


Arheološki muzej u Splitu najstarija je muzejska ustanova u regiji osnovana 1820. na temelju odluke cara Franje I. od 14. srpnja i dekreta dalmatinske vlade od 22. kolovoza. Za prvog počasnog ravnatelja imenovan je dr. Karlo Lanza.
Muzej tada nije dobio stalnu zgradu, već je za smještaj prvih nalaza bila određena bivša crkva Dušice (Bu-ona morte) uz Sreb...
rna vrata Dioklecijanove palače. Od toga se, međutim, odustalo pa je u sljedećim desetljećima Muzej više puta mijenjao svoje mjesto i premještao spomenike. Konačno mu je 1870. ustupljena zgrada koju je do tada koristila Klasična gimnazija, a koja će mu služiti sve do podizanja današnje zgrade. Brojnost nalaza, neprimjeren smještaj i njihova raštrkanost na nekoliko mjesta u gradu vapili su za novom
odgovarajućom zgradom koja će moći zadovoljiti potrebu za izlaganjem, čuvanjem i znanstvenom obradom spomenika. Tadašnji ravnatelj don Frane Bulić upro je sve svoje snage da Muzej što prije dobije novo sjedište tako da je 1891. zatražio i audijenciju kod cara Franje Josipa I.
Nakon višegodišnjih peripetija oko izbora mjesta za gradnju i odobrenja odgovarajućih sredstava konačno je u ožujku 1912. započela izgradnja novog Muzeja koja je trajala do lipnja 1914. godine. Time je zgrada Arheološkog muzeja u Splitu, uz onu Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu iz 1888. i djelomično Strossmayerove galerije starih majstora HAZU iz 1880., postala najstarija zgrada namjenski, tj. isključivo građena za neki muzej u Hrvatskoj jer su druge mlađe od nje ili su sadašnji muzeji uselili u neke već postojeće zgrade koje su za njih preuređene. Nacrte za Muzej izradili su austrijski arhitekti August Kirstein (1856.-1939.) i Friedrich Ohmann (1858.- 1927.) koji su već imali iskustvo oko gradnji novih muzeja.

(Slike i tekst iz : Zgrada Arheološkog muzeja u Splitu: razmišljanja sto godina poslije,  Arsen Duplančić, Jelena Jovanović)



Arheološki muzej pogled sa zapada oko 1920.



Tlocrt Arheološkog muzeja


Projekt za novi Muzej iz 1906. (iz časopisa Der Architekt)

 
 


Prvi postav Muzeja (stanje 1951.)
 
 
 
 Pronašao: Marin Giljanović

Nema komentara: