2. srpnja 2015.

Klaonica i tvornica suhomesnate robe, masti i leda A. Mitrović i sinovi

Klaonica i tvornica suhomesnate robe, kobasica i leda A. Mitrović i sinovi    

 

Novo Doba od 22.12.1930. među ostalim piše: Dne 15.12.1930 otpočela je radom novosagrađena klaonica i tvornica suhomesnate robe, masti i leda A. Mitrović i sinovi u Lori. Tvornica je proradila u svim odjeljenjima i već nekoliko dana baca na prodaju svakodnevne svoje svije­že produkte.
Osim uzorno uređenih prostorija za klanje sitne i krupne stoke te svinja, snabdjevenih sa najmodernijim strojevnim pomagalima, kobasičarske radione i ostalih prostorija tvornice suhomesnate robe masti i leda, strojevnog odjeljenja sa svim potrebnim strojevima i brojnih prehladiona i hladiona za uzdržavanje mesa, tvornica je snabdjevena i svim pomagalima znanosti koja garantiraju da će iz nje roba izlaziti potpuno zdrava. Ima uređen i mali bakteriološki laboratorij koji služi za ispitivanje robe. Osim toga snabdjevena je sterilizatorem koji kuha na 150 stupnjeva pokvarene otpatke, tako da se mogu upotrijebiti za krmu. U cijeloj klaonici i tvornici, uzorna je čistoća, sve je u keramičkim pločama, tako da bjelina upada u oči. Najmodernijim strojevima u svim odjeljenjima postignuta je najveća ušteda vremena u radu.
Građevni posao izvelo je Građevno poduzeće Šakić i Marasović, strojeve su liferovali i instalirali Škodini Zavodi, drvodjelsku radnju izvela je tvornica pokućstva Josip Pijević, instalaterske radnjo Ive Roić, unutrašnju električnu instalaciju Josip Perić, vanjsku Električna Poduzeća, a bojadisarske radnje Mate Radovniković.



Pronašao: Mladen Jelić

Nema komentara: