15. veljače 2016.

Bačvice između dva svjetska rata



Bačvice između dva svjetska rata“, autora Julija Mosettiga. 
Bilo je izloženo 67 fotografija splitskog fotografa Julija Mosettiga koji je između dva rata snimalo Splićanke i Splićane na Bačvicama. Pod pokroviteljstvom Turističke zajednice grada i Grada Splita, izložbu je pripremio i organizirao autorov sin Slaven Mosettig, koji je očeve negative uspio prikupiti, skenirati, obraditi i arhivirati, uz pomoć Ljube Bilića. Uz Fotoklub, logističku podršku dali su Ekološko društvo Picigin Bačvice, Hrvatsko narodno kazalište Split i butik
Julije Mosettig je rođen u Splitu 1912., nadomak Bačvica, blizu Biskupove palače. Bio je jedno od četvero djece imućne i poznate splitske obitelji Mosettig. Završio je realku i upisao studij ekonomije u Beču. S dolaskom nacizma u Austriju odustaje od studija, 1935. se vraća u Split i otvara lokal kod pošte, gdje je imao i benzinsku pumpu. Iz Beča sa sobom donosi Leicu tip 1, kojom započinje aktivnije bavljenje fotografijom. Najviše je fotografirao na Bačvicama gdje je boravio sa svojim društvom, a to im je bila i omiljena obiteljska lokacija.
Serija fotografija na izložbi je rađena 1936. 
Amaterski fotografski laboratorij imao je u podrumu obiteljske kuće, gdje je s fotografijom upoznao i svoga sina Slavena.
Slike koje slijede preuzete su s facebook grupe Split kroz povijest, a postavio ih je Slaven Mosettig.





















































Pronašao: Slaven Mosettig

Nema komentara: